CONSEQÜÈNCIES DE LA CURA EN LA VIDA DEL CUIDADOR- Els canvis-1

LA SATISFACCIÓ DE TENIR CURA

Normalment, a pesar de la duresa de la situació i de les dificultats en les que es troba el/la cuidador/a, l’experiència de tenir cura pot ser molt satisfactòria, en tant que es lluita per algú a qui s’estima, a qui es desitja expressar carinyo i interès.

Tanmateix, a vegades els cuidadors descobreixen que posseeixen unes qualitats que fins al moment desconeixien, i les situacions en les que es troben poden representar un important creixement personal.

CANVIS EN LES RELACIONS FAMILIARS I DE PARELLA

El fet de tenir  una persona gran al càrrec suposa diversos canvis en les relacions del cuidador amb la seva parella i amb la resta de la família.

En aquest sentit, poden aparèixer conflictes familiars pel desacord entre la persona que té cura i els altres familiars (de la persona gran) en relació al comportament, decisions i actituds d’uns i altres cap a la persona gran o per la manera com es proporciona l’atenció.

En les situacions d’atenció a una persona gran també se sol donar l’intercanvi de papers, és a dir, per exemple, la filla es converteix en cuidadora de la seva mare; aquest canvi de papers requereix una nova mentalitat respecte al tipus de relació que existia anteriorment entre pares i fills, i exigeix als fills un important esforç d’adaptació a la nova situació.

Tanmateix, és freqüent que la persona gran se’n vagi a viure amb el cuidador principal i la seva família. Aquest canvi també pot ser una font de conflictes,  ja que la resta de la família es veu afectada per la nova situació, no sempre desitjada. L’atenció i cura de la persona gran dependent implica moltes tasques, temps i dedicació; un temps i una dedicació que la resta de família (parella i fills) poden trobar a faltar.

El deteriorament de la vida conjugal no només es fa palesa per una alteració de la vida sexual, sinó que també ve determinada per la pèrdua de contacte físic, comunicació i manifestacions d’afecte que comporta la nova situació.

CANVIS EN EL TREBALL I EN LA SITUACIÓ ECONÒMICA

Algunes conseqüències negatives a nivell laboral i econòmic poden ser: absentisme, abandonament del treball, reducció d’ingressos (com a resultat de la disminució del treball), augment de les despeses, etc.

En alguns casos, el cuidador pot tenir la sensació d’abandonar al familiar per anar a treballar; i en d’altres, al contrari, apareix la sensació de desatendre el treball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Translate »